Tel: +40772152861 | E-mail: [email protected]

Nu îți este foame. Atunci de ce mănânci?

Apr 04, 2024

Astăzi am un subiect interesant pe care vreau să îl detaliez aici și care sper să te inspire să îl aprofundezi și tu acasă când ”te lovesc” poftele și anume:

DIALOGUL INTERIOR ȘI CE ÎȚI PROMITE MÂNCAREA CĂ ÎȚI VA OFERI.

Uite, să zicem că tocmai ai terminat cina. Burta ta este plină. Cu toate acestea, mintea ta se gândește ce altceva ai putea să mai mănânci. Biscuiti, prajituri, mai multa cina, înghețată. Sfidează orice logică. Corpul tău nu vrea mâncare, dar o altă parte din tine, o parte puternică și clară, o face.

Te întrebi, cum poti fi înfometată și plină în același timp? Știu cât de confuză și frustrantă este această bătălie internă. Tu nu vrei să mănânci când nu îți este foame. Corpul tău nu vrea să mănânce când nu îi e foame. Dar vrei mai multă mâncare. Ce naiba se întamplă?

Dacă ai crescut și tu ca mine, cu mai mulți copii la masă care înfulecau pe nerăsuflate să prindă cât mai mult, care mâncau bunătăți pe ascuns, iar ulterior în adolescență și câțiva ani din viața de adult mâncam în fața televizorului din bucătărie, știi că mâncatul conștient era un termen pe care nu l-am auzit nici măcar o dată, iar mintea mea se îndrepta spre orice altceva în afară de mâncarea din fața mea.

Așa am ajuns să mănânc cantități mari, pe nerăsuflate, să mă răsfăț cu mâncare, să mă refugiez în ea și să ajung la 128 de kilograme.

Ce am observat atunci când făceam overeating era ca eu căutam să mă simt satisfăcut de mâncare și cum nu prea obțineam asta, mâncam și mai mult, și mai mult, poate, poate mă voi simți satisfăcut.

Când am avut conștientizarea aceasta ca vreau ca mâncarea să mă satisfacă mi-am dat seama că nu era o chestie fizică, pentru că eram sătul, ci despre o satisfacere psihică, emoțională.

Și nici o cantitate de morcovi și hummus nu aveau să mă satisfacă vreodată.

Și tot analizând  treaba asta am descoperit că în mine aveam două voci care mă influențau foarte mult: una bună care îmi spunea să mă abțin, să mănânc sănătos și alta îmi spunea: "Merit să mănânc asta.", "Eu sunt un gurmand, iubesc mâncarea", " O viață am și vreau să mă bucur de ea" și multe altele.

Vocile astea interne le cam avem toți și în mare sunt cam două la număr.

Prima este o voce rebelă, care nu vrea să fie controlată. Această voce încearcă să îți mențină propria libertate și autonomie în ceea ce privește alegerile alimentare.

Poate suna ca un copil mic bătând din picioare și spunând că: "Nu-mi spune mie cineva ce să fac, eu sunt propriul meu șef". Sau, poate fi supărat și hotărât să nu lase cealaltă voce să preia controlul.

Această voce știe când ești obosită și îți propune să îți iei energie doar din mâncare. Știe când te confrunți cu o problemă la locul de muncă, știe când te simți copleșită de viață, de taskurile zilnice, sau ești nefericită și mereu îți oferă ca și soluție ceva ce implică mâncare.

Chestia este că vocea aceasta rebela îți poate oferi distragere și confort psihic doar temporar.

În același timp ea este responsabilă de toate kilogramele în plus pe care le ai, de faptul că nu te simți bine în pielea ta, că îți e rușine poate să te lași văzută goală de soțul tău, că nu vin bine hainele pe tine sau că starea ta de sănătate se deteriorează de la o zi la alta.

Dar vocea rebelă e atât de puternică încât aceste dezavantaje nu mai contează.

A doua voce este cea care îți vrea binele. Ea spune "știi, ar trebui să ai grijă de sănătatea ta", " ar trebui să te oprești, ai mâncat destul", "deja ai probleme de sănătate, ar trebui să faci ceva ", "știi, parcă spuneai că nu mai mănânci asta ", "ai gustat, acum gata, nu mai lua încă o linguriță ", etc.

Din păcate această voce este redusă foarte repede la tăcere de vocea rebelă și puternică, sau unele persoane nici măcar nu mai simt că o au, iar în programul de 14 zile vom lucra intens cu cele 2 voci pentru a le identifica cât mai bine și pentru a găsi soluții de o combate pe cea rebelă.

Vom muta bagheta deciziei în mâna vocii bune și toate acestea fară chin, voință, sau alte nebunii. Promit!

Dacă ți-a sunat interesant ceea ce am povestit până acum, îți las un link unde poți citi mai multe: https://www.sofronea.com/rezolva-mancatul-emotional-in-14-zile-cu-radu

Îți promit că o să îți placă foarte mult și vor fi două săptămâni transformaționale.


Live free!
Radu Sofronea.