Tel: +40772152861 | E-mail: [email protected]

Dependența De Mâncare: Dezvăluind Capcana „Pot să mă opresc oricând din mâncat”

Apr 03, 2024

Astăzi vreau să vorbesc puțin despre afirmația pe care o fac mulți oameni: "Pot să mă opresc din mâncat când vreau eu!". 

Încep acest material cu o mărturisire și anume că și eu mi-am spus de nenumărate ori că pot să mă opresc când vreau. Că eu nu am nici o problemă să renunț la dulciuri sau orice altceva, și continuam să îmi repet acest lucru.

Dar mă refugiam în mâncare ori de câte ori trăiam o emoție puternică și nu conta că erau emoții pozitive sau negative.

Dacă eram obosit sau stresat, o ciocolată era un ajutor de nădejde. Dacă sărbătoream, nu putea să lipsească o prăjitură. Dacă îmi atingeam un obiectiv mă recompensam cu ceva dulce.

Ajunsesem să prefer ceva dulce chiar și în loc de mâncare.
 Și cel mai rău? Sentimentul de vinovăție și mustrările de conștiință care mă măcinau din ce în ce mai tare... 

Dar continuam să îmi repet că mă pot opri când vreau eu, că nu sunt dependent și nu am o problemă (dar aveam mult peste 110 de kilograme și ”n” diete eșuate).

Știu că mulți dintre noi ne regăsim adesea în situația de mai sus, nu vrem să recunoaștem că nu mai avem control în fața mâncării, că problema arde, că lucrurile scapă de sub control și se vor înrăutăți din ce în ce mai tare.

Ia gândește-te, tu chiar poți să te oprești din mâncat când vrei tu? Chiar NU ai o dependență față de anumite alimente sau o anumită cantitate?

Chiar te poți opri?

Știi oamenii aceia are sunt legați în cămașă de forță și prinși de pat? Ei bine unii oameni fac ceva similar în mintea lor când vine vorba de a se opri din mâncat sau a se abține de la un aliment la care poftesc.

Se luptă cu poftele și se înfășoară în lanțurile voinței, și se chinuie să se țină prinși de acel pat când mâncarea e la câțiva pași în fața lor.

Ăsta e mâncatul emoțional. Asta e dependența și asta e problema pentru care dietele pe care le-ai ținut înainte au eșuat.

Iar acesta este domeniul în care eu sunt extraordinar de bun, și nu o spun eu, ci oamenii frumoși cu care ajung să lucrez direct problema aceasta.

Dacă îți dorești să afli mai multe pe acest subiect și cum îi ajut eu pe oameni să rezolve aceste provocări poți accesa:

https://www.sofronea.com/rezolva-mancatul-emotional-in-14-zile-cu-radu

 

"A recunoaște că ai o problemă este primul pas către vindecare." - Lao Tzu

 

Să ai o zi frumoasă!
Radu.